Menu
Your Cart

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου


Τί είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι στις μέρες μας μία από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις καρκίνου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.  Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο. Σήμερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί καθώς γνωρίζουμε πλέον πολλές πτυχές της παθογένεσής του και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται. Μάλιστα το θετικό με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου είναι ότι αν διαγνωσθεί άμεσα μπορεί ο ασθενής να θεραπευτεί πλήρως.


 Τί προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου δεν είναι ακριβώς γνωστά. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο μέρος του πεπτικού σωλήνα. Συνήθως προσβάλει ηλικιωμένους ωστόσο πλέον παρατηρείται πολύ έντονα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Εμφανίζεται στην αρχή ως ένας πολύποδας που σχηματίζεται στο εσωτερικό του παχέος εντέρου ο οποίος μπορεί στην αρχή να χαρακτηριστεί καλοήθης αλλά στην πορεία να μετατραπεί σε κακοήθεια. Γι’ αυτό το λόγο η άμεση αφαίρεση του πολύποδα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου.


 Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο πρώτος παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η ηλικία αν κι αυτό πλέον έχει σχεδόν καταρριφθεί διότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ακόμη και σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Δεύτερον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή. Έχει παρατηρηθεί ότι το κόκκινο κρέας συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου καθώς ενδέχεται να ευθύνεται το ζωικό λίπος. Αντίθετα η κατανάλωση λαχανικών λειτουργεί ευεργετικά.

Πολύποδες: όπως προαναφέρθηκε θεωρούνται το πρώιμο στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν αφαιρεθούν άμεσα απομακρύνουν τον φόβο εκδήλωσης του.

Ένας ακόμη σοβαρός παράγοντας είναι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Όταν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου τότε αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες  εμφάνισης του.

Φυσικά από τους παράγοντες δεν θα μπορούσε να λείπουν η παχυσαρκία και το κάπνισμα.


 Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδηλώνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

Αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στην συχνότητα των κενώσεων σας.  

αίμα στα κόπρανα

Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος

Αίσθηση ότι το έντερο δεν αδειάζει εντελώς / αδυναμία κένωσης

Αδυναμία ή κόπωση

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Πώς μπορεί να διαγνωσθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Η ιδανική εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Η εξέταση αυτή καλό είναι να γίνεται ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, σε ηλικία 45 ετών και πάνω. Στην περίπτωση που υπάρχει σοβαρό οικογενειακό ιστορικό, τότε προτείνεται ο έλεγχος να πραγματοποιείται από πολύ νωρίτερα.


Ποια η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Αποτελεσματική έχει αποδειχθεί πλέον και η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση. Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, αφορά σε ασφαλή και αναίμακτη αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια μεγάλης τομής. Αποτελεί την επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στα πλεονεκτήματά της ανήκουν ο μικρότερος χρόνος ανάρρωσης, το τέλειο αισθητικά αποτέλεσμα, η μικρότερη νοσηλεία, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και η ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με τον βασικότερο από αυτούς να είναι το πόσο άμεσα διαγνώσθηκε, το μέγεθος της φλεγμονής, τις τυχόν μεταστάσεις που ενδέχεται να έχει προκαλέσει και τέλος, πολύ σημαντική είναι κι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.  Το κομμάτι που θα αφαιρεθεί θα σταλεί για βιοψία μετά το χειρουργείο.

Ο  Γενικός Χειρουργός Νίκος Κουτσογούλας, είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των παθήσεων του εντέρου και πραγματοποιεί επεμβάσεις λαπαροσκοπικά με απόλυτη επιτυχία. Επιπλέον, είναι βασικός εκπαιδευτής σε σεμινάρια λαπαροσκοπικών κολεκτομών. Για οποιαδήποτε απορία συμβουλευτείτε τον έμπειρο γιατρό και κλείστε ένα ραντεβού μαζί του.


There are no products to list in this category.