Κύστη Κόκκυγος
Τί είναι η κύστη κόκκυγος;
Η κύστη κόκκυγος ή όπως ονομάζεται επιστημονικά τριχοφωλεακό συρίγγιο, είναι μία χρόνια φλεγμονή στο δέρμα και συγκεκριμένα στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στη μεσογλουτιαία πτυχή ή «ουρά», η οποία δημιουργείται από τη διαστολή και την ρήξη των διευρυμένων θυλακίων.
Είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεταξύ 15-30 ετών, σπανιότερα όμως πριν την εφηβεία και μετά την ηλικία των 40. Οι άνδρες επηρεάζονται σχεδόν 4 φορές συχνότερα από τις γυναίκες, αλλά εκτιμάται ότι στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα λόγω της έναρξης της εφηβείας.
Ποια είναι τα αίτια της κύστης κόκκυγος;
Οι αιτίες της κύστης κόκκυγος δεν είναι πλήρως γνωστές και δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ως κύρια αίτια, όμως, περιγράφονται τα εξής:
Ορμόνες: αλλαγή ορμονών κυρίως κατά την εφηβεία
Τριχοφυΐα: οι τρίχες παγιδεύονται μέσα στο δέρμα και το σώμα αντιδρά σχηματίζοντας έναν «λάκκο» και προκαλώντας τη φλεγμονή
Τριβή: η καθιστική ζωή και η πίεση του δέρματος στην περιοχή του κόκκυγα
Κληρονομικότητα: τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό κύστης κόκκυγα, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής αυτής
Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;
Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπια έως πολύ σοβαρά. Αυτά μπορεί να είναι:
Πόνος, είναι αρκετά οδυνηρό και όταν κάθεστε ή πιέζετε τους γλουτούς είναι χειρότερο
Οίδημα, μπορεί να δείτε μια πρησμένη μάζα στην περιοχή μεταξύ των γλουτών
Ερυθρότητα, η περιοχή αυτή μπορεί να είναι κόκκινη και αρκετά ευαίσθητη
Εκροή αίματος ή πύου, με άσχημη μυρωδιά
Ναυτία, πυρετός και κόπωση
Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει άμεσα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Ποια είναι η αντιμετώπιση για την κύστη κόκκυγος;
Η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία επιτυγχάνεται χειρουργικά. Συνηθέστερα παρατηρούνται τρεις μορφές της νόσου:
Απλή παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου με ή χωρίς στόμιο. Τότε θεωρείται ιδανική η στιγμή για χειρουργική αφαίρεση, αλλιώς αν μείνει αθεράπευτη μπορεί να οδηγηθεί στην επόμενη μορφή.
Παρουσία αποστήματος με γενικά σημεία και συμπτώματα, όπως πυρετό, λευκοκυττάρωση, ανορεξία. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται σε πρώτη φάση η χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος κι ακολούθως η εκτομή της βλάβης, μετά την υποχώρηση των οξέων φαινομένων.
Τοπικός πόνος κι ερυθρότητα χωρίς ψηλαφητό εύρημα. Είναι η πιο πρώιμη μορφή και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και θερμά λουτρά. Ενδεχομένως η θεραπεία μπορεί να είναι οριστική, αλλά μπορεί να υποτροπιάσει και να επανεμφανιστεί.
Η αφαίρεση της κύστης γίνεται είτε με νυστέρι είτε με laser.
Η χρήση laser χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του συριγγίου. Γίνεται με τοπική αναισθησία ή μέθη, διαρκεί 10-15 λεπτά και ο ασθενής μπορεί να φύγει μετά από 2-3 ώρες.
Το μετεγχειρητικό στάδιο
Χειρουργικά με νυστέρι:
Tο χειρουργικό τραύμα μπορεί να μείνει ανοιχτό, οπότε ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει αρκετές αλλαγές επί ενάμισι έως δυο μήνες, μέχρι να κλείσει το τραύμα.
Αν χειρουργικά αφαιρεθεί και η κύστη μαζί με το πύον, τότε η κύστη αφήνεται ανοιχτή και γίνονται τακτικές αλλαγές μέχρι να κλείσει. Για να κλείσει οριστικά το τραύμα, τότε μπορεί να χρειαστούν αλλαγές για τουλάχιστον δυο μήνες.
Αν δεν αφαιρεθεί με την διάνοιξη, μετατρέπεται στην χρόνια φάση (συρίγγιο), αφαιρείται σε δεύτερο χρόνο και μπορεί να κλειστεί με ράμματα από τον χειρουργό. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες και η κύστη έχει θεραπευθεί οριστικά.
Τεχνική με χρήση laser:
Η τεχνική αυτή έχει εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς το χειρουργικό τραύμα μετά είναι πολύ μικρό. Η μετεγχειρητική κατάσταση είναι αρκετά ανώδυνη και η επούλωση του τραύματος πολύ γρήγορη. Χρειάζεται μόνο για ένα μικρό διάστημα προσεκτική περιποίηση στην περιοχή της τομής.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;
Οι πιθανότητα να προκύψει κάποια επιπλοκή είναι μικρή. Πάντα όμως σε μία χειρουργική επέμβαση οι επιπλοκές εξαρτώνται από την εμπειρία του χειρουργού.
There are no products to list in this category.