Menu
Your Cart

Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό Απόστημα

Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα;

Τo περιεδρικό απόστημα αποτελεί μια συχνή και επώδυνη πάθηση η οποία χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης. Παρουσιάζεται λόγω απόφραξης κάποιοι αδένα που αποτελείται από συγκεντρωμένη ποσότητα πύου σε κοιλότητα γύρω από τον πρωκτό. Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες μέση ηλικίας.

Η λοίμωξη αυτή αποτελεί συχνά το πρώτο στάδιο του περιεδρικού συριγγίου, το οποίο απαιτεί θεραπεία. 


Τύποι Περιεδρικού Αποστήματος

Το περιεδρικό απόστημα χωρίζεται σε 4 τύπους:

περιπρωκτικό

ευθυϊσχιακό

διασφιγκτηριακό

υπερανελκτήριο

 


Περιεδρικό Απόστημα - Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης είναι τα εξής:

Πόνος

Πυρετός

Ερυθρότητα

Πρήξιμο

Κατακράτηση ούρων

Σε πιο βαριές περιπτώσεις παρατηρείται διόγκωση του αποστήματος.


 Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση περιεδρικού αποστήματος;

Τα αίτια που οδηγούν σε πρόκληση αποστήματος είναι οι ακόλουθοι:

Πολύ συχνά προέρχεται από ένα στόμιο στον αυλό του πρωκτού (πρωκτικό στόμιο αποστήματος- συριγγίου). Από το στόμιο αυτό ξεκινά η μόλυνση και η δημιουργία φλεγμονής και πύου, η οποία συχνά εμφανίζεται σαν μία επώδυνη διόγκωση. Το πρωκτικό στόμιο προϋπάρχει της φλεγμονής και του αποστήματος.

Η ιδρωταδενίτιδα και οι απλοί δοθιήνες (καλόγεροι).

Πιο σπάνια φυματίωση και αμοιβάδες

Λοιμώξεις στους θύλακες της τρίχας

Ραγάδες και θρομβομένες αιμορροΐδες

Παθήσεις όπως: Nόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, ακτινομύκωση του εντέρου, εκκολπωματίτιδα, ανοσολογική ανεπάρκεια, πρωκτική σεξουαλική επαφή, επακόλουθο χειρουργικών επεμβάσεων στην περιοχή.


Πως πραγματοποιείται η διάγνωση για το περιεδρικό απόστημα;

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να πραγματοποιείται αρχικά με λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος γιατρός θα εξετάσει την παθούσα περιοχή, θα ψηλαφήσει το απόστημα, και θα προβεί σε ορθοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση. Επίσης θα σας ζητηθεί να προβείτε σε αιματολογικές εξετάσεις που να δείχνουν αύξηση λευκών, CRP και TKE. Ενδεχομένως να σας ζητηθούν και απεικονιστικές εξετάσεις (CT, MRI, Ενδοσκοπικό Υπερηχογράφημα). 


Πως θεραπεύεται αποτελεσματικά το περιεδρικό απόστημα; 

Η αντιμετώπιση του περιεδρικού αποστήματος πραγματοποιείται μέσω χειρουργικής επέμβασης και πιο συγκεκριμένα η άμεση και επείγουσα χειρουργική παροχέτευση, δηλαδή η διάνοιξη της κοιλότητας που περιέχει το πύον. Η χρήση αντιβιοτικών γίνεται μόνον σε περίπτωση που δεν εντοπισθεί το απόστημα λόγω κακής διαγνωστικής τεχνικής. Εάν δεν εντοπισθεί η φλεγμονή, πρέπει να γίνει ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Εάν το πύον παραμείνει, το απόστημα επεκτείνεται, ακόμη και μέσα στους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού. Η αντιμετώπιση του αποστήματος γίνεται δυσκολότερη και υπάρχει κίνδυνος σηψαιμίας.

Η διαδικασία πραγματοποιείται με χρήση γενικής αναισθησίας με σκοπό την καλύτερη διερεύνηση του τραύματος και τον καλύτερο χειρισμό του. Σε περίπτωση που το απόστημα είναι μικρό, επιφανειακό ή υποδόριο, γίνεται χρήση τοπικής αναισθησίας.


Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της συριγγοτομής (διάνοιξη και ολική αφαίρεση του συριγγωδούς πόρου) και πλέον μέσω της ενδοσκοπικής εξάχνωσης με Laser. Η θεραπεία με το Laser είναι ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη και χωρίς τομές.

Ο Γενικός Χειρουργός θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωης και το μέγεθος του προβλήματός σας. 


ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ - ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Μετά την απομάκρυνση του πύου, ο πυρετός πέφτει, ο πόνος εξαφανίζεται και το χειρουργικό τραύμα σύντομα επουλώνεται.


ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ – ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει τον κίνδυνο επιπλοκών. Η επιλογή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου Γενικού Χειρουργού είναι σημαντική για τη μείωση του ποσοστού των επιπλοκών. Οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα μη παροχετευμένο ή κακός παροχευμένο απόστημα είναι:


Δημιουργία συριγγίου.

Απώλεια ιστών λόγω της εκτεταμένης νέκρωσης.

Ακράτεια λόγω βλάβης των σφιγκτήρων.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ

Συχνά μετά την χειρουργική επέμβαση παραμένει η επικοινωνία με τον πρωκτικό σωλήνα (το πρωκτικό στόμιο), με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής εκροή υγρού από μικρή οπή του τραύματος (συρίγγιο).

Εάν κλείσει η τομή, το απόστημα πιθανόν να επανεμφανισθεί επειδή τροφοδοτείται από το στόμιο στο εσωτερικό του πρωκτού.


There are no products to list in this category.