Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά καθημερινά προβλήματα και αφορά την άνοδο στομαχικών υγρών στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα καψίματος και ξινή γεύση. Είναι η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Το γαστρικό περιεχόμενο αποτελείται από γαστρικό υγρό, δωδεκαδακτυλικό υγρό και τροφές. Οι παράγοντες που ευνοούν την κατάσταση αυτή είναι ο μεγάλος όγκος του γαστρικού περιεχομένου και η ανεπάρκεια του κατώτατου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Όταν τρώμε, η τροφή ταξιδεύει από το στόμα στο στομάχι δια μέσω του οισοφάγου. Στο κάτω μέρος του οισοφάγου υπάρχει ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος λειτουργεί σα βαλβίδα και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής στο στομάχι. Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο σφιγκτήρας κλείνει αμέσως μετά την κατάποση, ενώ όταν δε λειτουργεί σωστά και ο σφιγκτήρας είναι χαλαρός, επιτρέπει την παλινδρόμηση υγρών.
Αν και 4 στους 10 Έλληνες παρουσιάζουν παλινδρόμηση, μόνο 1 στους 10 ασθενείς με ΓΟΠ γνωρίζει ότι πάσχει από αυτή.
Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση και διαπιστώνεται στο 10%-15% του συνόλου των ανθρώπων που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση του ανωτέρου πεπτικού για οποιαδήποτε αιτία.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης;
Μια συχνή αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι μια δυσλειτουργία του στομάχου γνωστή ως διαφραγματοκήλη. Η διαφραγματοκήλη συμβαίνει όταν το πάνω μέρος του στομάχου και ο οισοφαγικός σφιγκτήρας φτάνουν πάνω από το διάφραγμα. Επειδή το διάφραγμα υπάρχει για να διατηρεί τα οξέα μέσα στο στομάχι, σε περίπτωση διαφραγματοκήλης, τα οξέα κινούνται προς τα πάνω και προκαλούν την παλινδρόμηση.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οφείλεται και σε άλλους παράγοντες οι οποίοι είναι:
Η κατανάλωση μεγάλων ή λιπαρών γευμάτων
Η παχυσαρκία
Το κάπνισμα
Τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, η σοκολάτα, η μέντα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, ή η κατανάλωση πικάντικων τροφών
Το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά και η καφεΐνη ( καφές, τσάι)
Ορισμένες φορές η εγκυμοσύνη
Τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, ειδικά σε άδειο στομάχι
Τα πολύ στενά ρούχα που σφίγγουν την κοιλιά
Η κατάκλιση, το σκύψιμο ή η ανύψωση αντικειμένων μετά από κάποιο γεύμα
Το άγχος
Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαρτώνται από τη βαρύτητά τους.
Μερικά από αυτά είναι:
Καούρα: Αίσθημα καύσου, πόνος ή δυσφορία η οποία μπορεί να "μεταφέρεται" από το στομάχι, στην κοιλιά, στο στήθος ακόμα και στο λαιμό.
Ξινή ή πικρή γεύση στο λαιμό και στο στόμα
Φούσκωμα
Εμετός με αίμα
Κόπρανα μαύρου χρώματος
Εμετός με αίμα
Ρέψιμο
Δυσφαγία: Η στένωση του οισοφάγου η οποία προκαλεί δυσκολία στην κατάποση
Επίμονος λόξιγκας
Ναυτία
Συριγμός, ξηρός βήχας ή επίμονος πονόλαιμος
Απώλεια βάρους
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι οπισθοστερνικός πόνος ή καυσαλγία, αίσθημα βάρους αναγογή τροφής με όξινη γεύση, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, δυσφαγία, κακουχία/καταβολή.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση ;
Η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται με διαγνωστικές εξετάσεις όπως η γαστροσκόπηση. Ο γιατρός θα ελέγξει αν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας δε λειτουργεί σωστά ή την ύπαρξη διαφραγματοκήλης που επιτρέπει την παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Επιπρόσθετα, μέσω της γαστροσκόπησης ελέγχεται η βλεννογόνος του στομάχου για την ύπαρξη φλεγμονής (οισοφαγίτιδα).
Πώς θεραπεύεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Συντηρητική θεραπεία: Σε όλους τους ασθενείς με ΓΟΠ συνιστάται η διακοπή καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, απώλεια βάρους σε περίπτωση παχυσαρκίας και αλλαγή ορισμένων συνηθειών.
Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν τότε συνήθως προτείνεται η λήψη αντιόξινων φαρμάκων. Τα αντιόξινα βοηθάνε στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου και στη μείωση της παραγωγής τους.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Όταν τα συμπτώματα των ασθενών δεν αντιμετωπίζονται με την συντηρητική ή την φαρμακευτική αγωγή τότε συνήθως πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Ένδειξη για χειρουργική θεραπεία έχουμε όταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει.
Ειδικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως είναι η συνύπαρξη παλινδρόμησης με διαφραγματοκήλη ή η παλινδρόμηση για την οποία ευθύνεται η ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία είναι απαραίτητη και η επέμβαση γίνεται με λαπαροσκόπηση πια και όχι με ανοιχτό χειρουργείο.
Η σημαντικότερη επέμβαση που σήμερα γίνεται λαπαροσκοπικά είναι η πλαστική του θόλου του στομάχου, γνωστή ωσ επέμβαση Nissen. Κατ' αυτή, διενεργείται πλήρης περιτύλιξη της τελικής μοίρας του οισοφάγου από το θόλο του στομάχου και ελάττωση του εύρους του οισοφαγικού τμήματος του διαφράγματος.images
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Εάν οι ασθενείς με ΓΟΠ δε λάβουν θεραπεία, μπορεί να εμφανίσουν διάφορες σοβαρές επιπλοκές. Μερικές από αυτές είναι:
Πόνος πίσω από το στήθος: Εάν και δεν αποτελεί πάντοτε ανησυχητικό σημάδι, θα πρέπει να εξετάζεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι είναι πόνος που προέρχεται από την καρδιά.
Αιμορραγία: Άτομα με οισοφαγίτιδα την εμφανίζουν ή απότομα σαν εμετός με αίμα ή σαν αναιμία
Δυσφαγία: Στα προχωρημένα στάδια οισοφαγίτιδας δημιουργείται στένωση του αυλού του οισοφάγου με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην κατάποση
Οισοφάγος Barrett: Η ζημιά που δημιουργείται από τα οξέα καταστρέφοντας τα κύτταρα του βλεννογόνου του κατώτερου οισοφάγου μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία οισοφάγου Barrett, δηλαδή κύτταρα τα οποία αντέχουν στο οξύ. Είναι ένας τρόπος αυτοπροστασίας του οργανισμού . Αυτό σχετίζεται με την αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Ο Γενικός Χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας εξειδικεύεται στην λαπαροσκοπική χειρουργική. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για την έγκυρη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και την άμεση αντιμετώπισή της.
There are no products to list in this category.