Menu
Your Cart

Παθήσεις Ενδοκρινών Αδένων

Παθήσεις Ενδοκρινών Αδένων

Παθήσεις Ενδοκρινών Αδένων

Πως λειτουργεί το ενδοκρινές σύστημα;

Το ενδοκρινές σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα οργάνων που ρυθμίζει πολυάριθμες λειτουργίες, όπως την διατήρηση της ομοιόστασης και της σταθερότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού.

Οι διαταραχές του ενδοκρινούς συστήματος σχετίζονται με τη δυσλειτουργία πολλών συστημάτων στον οργανισμό. Ενδεικτικά, μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών και των γυναικών, τη λειτουργία των καρδιακών κοιλοτήτων, το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων και άλλα. Σημαντικό χαρακτηριστικό του ενδοκρινούς συστήματος είναι η λειτουργική σχέση και η αλληλεξάρτηση του με το νευρικό σύστημα.


Από τι αποτελείται το ενδοκρινές σύστημα;

Το ενδοκρινές σύστημα περιλαμβάνει:

τον θυρεοειδή

την υπόφυση

το πάγκρεας

τα επινεφρίδια

τους όρχεις (στο γεννητικό σύστημα των ανδρών) και

τις ωοθήκες (στο γεννητικό σύστημα των γυναικών)

τον υποθάλαμο.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις στους ενδοκρινείς αδένες;

Οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων είναι οι εξής:

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Η οστεοπόρωση

Οι πολυκυστικές ωοθήκες και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο Cushing

Η νόσος του Addison

Οι νόσοι του θυρεοειδούς.

 

Ποιες είναι οι παθήσεις  του θυρεοειδούς;

Η Θυρεοειδίτιδα: Μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα που έχει άμεση σχέση με τον Υποθυρεοειδισµό και τον Υπερθυρεοειδισµό.

Ο Υποθυρεοειδισµός: Προκαλεί την επιβράδυνση των λειτουργιών του οργανισμού λόγω των μειωμένων θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό.

Ο Υπερθυρεοειδισµός: Προκαλεί αύξηση των λειτουργιών του οργανισμού λόγω των αυξημένων θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό.

Η Νόσος Graves: είναι το πιο σύνηθες είδος υπερθυρεοειδισμού και πρόκειται για μια χρόνια, αυτοάνοση νόσο.

Οι όζοι του θυρεοειδούς: Πρόκειται για μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται με τη μορφή κύστης ή στερεού. Η εμφάνιση τους είναι συχνή, αλλά συνήθως δεν έχει παρενέργειες στον οργανισμό. Πρέπει να εξετάζονται ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις, λειτουργικά ενεργοί ή ενεργοί καθώς και εάν το μέγεθος ή θέση τους δημιουργεί δυσκολίες στον οργανισμό. Πιθανές δυσκολίες είναι η δύσπνοια ή τα προβλήματα κατάποσης στο λάρυγγα.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: ένα σπάνιο είδος καρκίνου που στη πλειοψηφία της εμφάνισης του, μπορεί να έχει τη μορφή θηλώδους καρκινώματος, θηλακιώδους καρκινώματος, αναπλαστικού καρκίνου, ή μυελώδους καρκινώματος.

Βρογχοκήλη: Η ορατή διόγκωση του θυρεοειδούς που σχετίζεται με την υπέρ ή την υπολειτουργία του. Μπορεί επίσης να προκληθεί και από τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν παραπάνω.

Νόσοι των επινεφριδίων:

Τα επινεφρίδια είναι δύο πολύ μικροί ενδοκρινείς αδένες, οι οποίοι παράγουν πολύ σημαντικές ορμόνες, απαραίτητες για τη ζωή, όπως την αδρεναλίνη και τα ανδρογόνα. Οι νόσοι στη περιοχή είναι οι εξής:

Το φαιοχρωμοκύττωμα : σπάνιος όγκος που αναπτύσσεται εντός των επινεφριδίων και μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν δεν διαγνωστεί σε πρώιμη φάση.

Οι κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων (καρκίνωμα του επινεφριδίου): Μια σπάνια μορφή καρκίνου, πολύ επιθετική και επικίνδυνη.


Ποια είναι η ενδεικτική θεραπεία;

Η θεραπεία των παθήσεων των ενδοκρινών αδένων διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο της πάθησης. Στη περίπτωση των παθήσεων του θυρεοειδούς, του παραθυρεοειδούς και των επινεφριδίων η θεραπεία είναι χειρουργική. Σήμερα, η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί αναίμακτα και με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Για κάθε περίπτωση νόσων, του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών,  η χειρουργική παρέμβαση εξασφαλίζει άριστο αποτέλεσμα τόσο ως πρoς την ασφαλή, χωρίς επιπλοκές, αφαίρεσή τους, όσο και ως πρoς το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η εκτέλεση ολικής θυρεοειδεκτομής και παραθυρεοειδεκτομής, που πρέπει να γίνονται από οργανωμένες χειρουργικές ομάδες, είναι λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις και αποτελούν ριζική λύση για ένα σύνολο παθήσεων των οργάνων αυτών.

Η λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή είναι σήμερα μια ασφαλής μέθοδος, για την αντιμετώπιση επινεφριδικών νοσημάτων, με άριστα ογκολογικά και αισθητικά αποτελέσματα, ελάχιστη νοσηλεία και γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο Νικόλαος Κουτσογούλας είναι έμπειρος και εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εξειδικευτεί σε όλο το φάσμα των επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής στα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τις παθήσεις του ενδοκρινούς συστήματος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό, ώστε να λάβετε μια αποτελεσματική και εξατομικευμένη θεραπεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

There are no products to list in this category.