Menu
Your Cart

Ενδοσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης με τη μέθοδο ΤΕΡ

Ενδοσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης με τη μέθοδο ΤΕΡ

Ενδοσκοπική Αποκατάσταση Βουβωνοκήλης με τη μέθοδο ΤΕΡ

Η βουβωνοκήλη και η αποκατάστασή της 

Η βουβωνοκήλη αποτελεί αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος που έχει σαν αποτέλεσμα την διαφυγή μαλακού ιστού του σώματος ή μέρους του εντέρου. Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες και προκαλεί πόνο, δυσφορία και περιορισμό των καθημερινών δραστηριοτήτων και εργασίας. Η περίπτωση περίσφυξης μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή του πάσχοντα.

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης αποτελεί μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις. Αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% των ελαττωμάτων του κοιλιακού τοιχώματος. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με την τοποθέτηση πλέγματος, με την ανοιχτή επέμβαση ή τις ελάχιστα επεμβατικές ενδοσκοπικές και λαπαροσκοπικές μεθόδους. Η πιο συνηθισμένη ενδοσκοπική μέθοδος είναι η TEP ενώ η πιο συνηθισμένη λαπαροσκοπική μέθοδος η TAPP. Η διαφορά τους έγκειται στην τοποθέτηση πλέγματος για τη σφράγιση της κήλης από το εξωτερικό του περιτόναιου, ταχτική που είναι τεχνικά δύσκολη αλλά και με άριστα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές. Τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική αποκατάσταση της κήλης έχει εξελιχθεί σε επίπεδο που να θεωρείται ως ελπιδοφόρα τεχνική για το μέλλον.

Η επιλογή του πλέγματος γίνεται με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς (ηλικία, μέγεθος κήλης, παχυσαρκία) και τις ιδιότητες του πλέγματος (ανθεκτικότητα, ευκαμψία, βιοσυμβατότητα, αντοχή σε λοίμωξη, κ.ά.). Κάθε πλέγμα διαφέρει σε σύνθεση, δομή, σχήμα, μέγεθος και υλικό. 


 Η Ενδοσκοπική μέθοδος TEP 

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος TEP αποτελεί την μέθοδο εκλογής για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Λίγοι Γενικοί Χειρουργοί στην Ελλάδα διαθέτουν την εμπειρία και εξειδίκευση ώστε να την διενεργήσουν.


Τα πλεονεκτήματά της είναι τα εξής:

Διενεργείται εκτός της κοιλιακής κοιλότητας, και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να έλθει το πλέγμα σε επαφή με τα σπλάχνα

Επιτρέπει την ταυτόχρονη αντιμετώπιση άλλης μορφής κήλης

Αποτελεί ιδανική επιλογή για την υποτροπή χειρουργημένης βουβωνοκήλης

Δεν απαιτεί ολική αναισθησία, αλλά τοπική ή μέθη.

Έχει χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και υποτροπών

Δεν έχει επαφή με τα σπλάχνα της κοιλιάς

Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Είναι αναίμακτη και ανώδυνη σε σχέση με τις άλλες μεθόδους

Η ανάρρωση και η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι ταχεία

Δεν τραυματίζει τα αγγεία και νεύρα της γύρω περιοχής

 

Η διαδικασία της Ενδοσκοπικής μεθόδου TEP

Η μέθοδος ΤΕΡ πραγματοποιείται με τη διενέργεια τριών μικρών τομών κάτω των 5 χιλιοστών η καθεμία. Στη συνέχεια, εισάγεται μία μικροκάμερα στο εσωτερικό του ασθενούς, η οποία παρέχει καθαρή εικόνα της πάσχουσας περιοχής βοηθώντας τον χειρουργό να πραγματοποιήσει την επέμβαση με ασφάλεια και επιτυχία.


 Οδηγίες μετά την επέμβαση 

Προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα, μετά την επέμβαση χρειάζεται η συνέχεια του ασθενούς ως προς τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα του δώσει ο γιατρός.

Έτσι, καλό θα ήταν να αποφευχθεί η ενδοκοιλιακή πίεση, η άρση βαρέων αντικειμένων και η σωματική κατάποση για το ορισμένο από τον υπεύθυνο γιατρό διάστημα.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία σας θα είναι ταχεία μετά την επέμβαση. Η επούλωση των τομών διαρκεί λίγες μέρες. 


 Πιθανές Επιπλοκές μεθόδου ΤΕΡ

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί τον κίνδυνο επιπλοκών. Η ενδοσκοπική μέθοδος αποτελεί πλέον μια ασφαλή επέμβαση με μικρό ποσοστό επιπλοκών που διενεργείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους γενικούς χειρουργούς. Μια επείγουσα περίπτωση βουβωνοκήλης μπορεί να εγκυμονεί τον κίνδυνο περίσφιξης της κήλης. Η εμπειρία του χειρουργού και η κατάσταση του πάσχοντα θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης.


ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΝΙΚΟ ΚΟΥΤΣΟΓΟΥΛΑ 

Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Νίκος Κουτσογούλας έχει εκπαιδευτεί σε όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής. Διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία στη λαπαροσκοπική και ενδοσκοπική χειρουργική. Παράλληλα, είναι Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε σεμινάρια ως εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος. Ανάμεσα στις άλλες εταιρείες, είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Ελληνικής Λαπαροενδοσκοπικής Εταιρείας. Τέλος, είναι υπεύθυνος εκπαιδευτής στους προσομοιωτές λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Μη διστάσετε να κλείσετε το ραντεβού σας με τον Δρ. Κουτσογούλα και να δώσετε τέλος στο πρόβλημα της βουβωνοκήλης μια για πάντα.

There are no products to list in this category.