Επεμβάσεις Παχυσαρκίας
Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο βάρος και ποσότητα σωματικού λίπους. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μας βοηθάει να μετρήσουμε αντικειμενικά την παχυσαρκία.
Η αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους μέσω δίαιτας ή η επανεμφάνιση του βάρους οδηγεί συχνά στην επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο τύπος της επέμβαση για την παχυσαρκία επιλέγεται από τον αρμόδιο ιατρό και είναι εξατομικευμένος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ο ασθενής προς επέμβαση θα πρέπει να πληροί τα κριτήρια ώστε να υποβληθεί σε βαριατρικό χειρουργείο.
Σε 20 χρόνια από σήμερα, εκτιμάται ότι το 40% του δυτικού πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο και η παχυσαρκία θα αποτελεί το πρώτο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία;
Η παχυσαρκία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι για αισθητικούς λόγους αλλά για λόγους υγείας. Η μη ρύθμισή της μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση επικίνδυνων παθήσεων όπως είναι:
Οστεοαρθρίτιδα
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Αναπνευστικά προβλήματα
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Καρκίνο μαστού ή παχέος εντέρου
Κατάθλιψη
Πώς μπορεί η βαριατρική χειρουργική να βοηθήσει;
Η βαριατρική χειρουργική προσφέρει εγγυημένα πιο επιτυχημένα αποτελέσματα σε σχέση με τη δίαιτα. Σε συνδυασμό με το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που θα σας προτείνει ο ιατρός σας, μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια απώλεια 60-80% του βάρους, βελτιώνοντας την ποιότητα υγείας σας. Επιπλέον, με την επιτυχημένη απώλεια βάρους μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών παθήσεων, αλλά και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Προκειμένου να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα, είναι απαραίτητη η συμβολή διαιτολόγου, ενδοκρινολόγου και ορισμένες φορές ψυχολόγου. Η συμβολή αυτή είναι σημαντική τόσο πριν από την επέμβαση όσο και μετά. Τέλος, είναι εξίσου σημαντική η μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενούς.
Ποιος είναι ο στόχος του βαριατρικού χειρουργείου;
Ο στόχος της χειρουργικής είναι να επηρεάζει τον μεταβολισμό με πολλούς τρόπους.
Πιο συγκεκριμένα:
Μειώνει τον όγκο του στομάχου - μειώνονται δραστικά και οι θερμίδες που προσλαμβάνονται.
Μειώνεται η πείνα και η όρεξη και αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού.
Μειώνεται ο χρόνος που παραμένει η τροφή στο έντερο ή μειώνεται το μήκος του εντέρου από το οποίο περνάει η τροφή - απορροφώνται λιγότερες θερμίδες.
Προσφέρει ταχεία απώλεια βάρους.
Το ελαττωμένο βάρος διατηρείτε.
Ποιες είναι οι επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας;
Υπάρχουν πολλών ειδών βαριατρικές επεμβάσεις. Αυτές που γίνονται περισσότερο σήμερα είναι 3:
• ο γαστρικός δακτύλιος
• το γαστρικό μανίκι (sleeve)
• και η γαστρική παράκαμψη (γαστρικό by-pass).
Οι επεμβάσεις της παχυσαρκίας διενεργούνται λαπαροσκοπικά με μικρές οπές δηλαδή και όχι τομή.. Ο τρόπος λειτουργίας της καθεμίας είναι διαφορετικός, με στόχο να αποδώσουν το κατάλληλο αποτέλεσμα πάντα με ασφάλεια. Η επιλογή της επέμβασης πραγματοποιείται μετά από μελέτη του εξειδικευμένου γενικού χειρουργού.
Η επέμβαση διαρκεί μέχρι και 3 ώρες. Η νοσηλεία του ασθενούς είναι συνήθως μικρή, διάρκειας μίας με δύο ημερών. Η κινητοποίηση του ασθενούς πραγματοποιείται άμεσα, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και άμεσα εμφανή ήδη από την πρώτη εβδομάδα.
Θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη
Είναι πια επιστημονικό δεδομένο, ότι οι επεμβάσεις για τη νοσογόνο παχυσαρκία και ειδικά η γαστρική παράκαμψη καθώς και η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve), μπορούν να θεραπεύσουν το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής έχει παχυσαρκία ή όχι.
ΟΦΕΛΗ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
1. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ( διαβήτης ενηλίκων ), θεραπεύεται στο 78% των ασθενών ενώ στο 85% βελτιώνεται σημαντικά. Οι περισσότεροι ασθενείς απαλλάσσονται από τα φάρμακα για τον διαβήτη μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την επέμβαση και η γλυκόζη καθώς και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c αίματος επιστρέφουν στο φυσιολογικό.
2. Η υπέρταση ( αυξημένη αρτηριακή πίεση ) θεραπεύεται στο 67% των ασθενών ενώ βελτιώνεται στο 80 % των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς μειώνουν ή σταματούν τα αντιπερτασικά φάρμακα μέσα σε 6 μήνες από την επέμβαση.
3. Η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια) βελτιώνεται σε περισσότερους από 75% των ασθενών
4. Η αποφρακτική άπνοια του ύπνου θεραπεύεται στο 88 % των ασθενών
5. Ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου μειώνεται κατά 90% Η επιστροφή του ασθενούς με νοσογόνο παχυσαρκία σε φυσιολογικό σωματικό βάρος προσθέτει 10 έως 15 χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής του.
6. Βελτιώνονται τα ορθοπεδικά προβλήματα , μειώνεται ο πόνος λόγω αρθρίτιδας και βελτιώνεται σημαντικά η ευκινησία του ατόμου.
7. Θεραπεύονται ή βελτιώνονται πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως :
Δερματικές λοιμώξεις
Εξανθήματα
Οιδήματα ( πρήξιμο ) των ποδιών
Καρδιακή ανεπάρκεια
Υπογονιμότητα – στειρότητα
Λεμφοίδημα
8. Βελτιώνεται η δυνατότητα για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες αναψυχής.
9. Βελτιώνονται οι κοινωνικοοικονομικές ευκαιρίες.
10. Βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση και η δημιουργικότητα.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΔΜΣ)
20-24,9 φυσιολογικό βάρος
25-29,9 υπέρβαροι
30-34,9 παχύσαρκοι
35-39,9 σοβαρή παχυσαρκία
40-49,9 νοσογόνος παχυσαρκία
> 50 κακοήθης παχυσαρκία
ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1%.
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΕΝΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;
Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν χρονοβόρα εξειδίκευση και εμπειρία ώστε να διενεργούνται και να παρακολουθούνται επιτυχώς και ασφαλώς.
Ο γενικός χειρουργός Δρ. Νίκος Κουτσογούλας αντιμετωπίζει περιπτώσεις παχυσαρκίας για πάνω από 10 έτη. Είναι εκπαιδευμένος σε όλο το φάσμα της γενικής χειρουργικής. Επιπλέον, έχει υπάρξει συνδιοργανωτής σε workshop για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και έχει παρευρεθεί σε διεθνή συνέδρια για την χειρουργική της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών.
Αν θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από την παχυσαρκία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο χειρουργό Δρ. Νίκο Κουτσογούλα.
There are no products to list in this category.