Menu
Your Cart

Χειρουργική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Χειρουργική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Χειρουργική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Τι είναι παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία αποτελεί μία πολύ σοβαρή κατάσταση, όπου το σωματικό λίπος έχει συσσωρευτεί στον οργανισμό σε τόσο μεγάλο βαθμό, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας δεν επιτρέπουν στα άτομα να ακολουθούν ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τροφές που επιτρέπουν την αύξηση βάρους. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως, καθιστώντας την μια επικίνδυνη και ταχέως εξελισσόμενη επιδημία.


Για ποια προβλήματα υγείας θεωρείται υπεύθυνη η παχυσαρκία;

Όπως ήδη αναφέραμε τα αυξημένα ποσοστά λίπους στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ανθρώπων που εξαιτίας της πάθησης αυτής οδηγήθηκαν στο θάνατο.


Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία είναι τα ακόλουθα:

καρδιαγγειακές παθήσεις

διαβήτης τύπου 2

αποφρακτική άπνοια ύπνου

ορισμένοι τύποι καρκίνου και οστεοαρθρίτιδας

Τέλος, έχει βρεθεί αμοιβαία σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης. Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα καταφεύγουν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού καθώς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα υγείας και βρίσκουν «παρηγοριά» μέσα από το φαΐ. Θεωρείται μέθοδος εκτόνωσης. Βέβαια, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο δηλαδή η παχυσαρκία να οδηγήσει ένα άτομο στην κατάθλιψη.


 Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορούν να φανούν αποτελεσματικοί. Η σωστή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής προκειμένου να αντιμετωπίσει κανείς οριστικά τη συγκεκριμένη πάθηση. Σε περιπτώσεις ασθενών όπου η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προτείνεται η πάθηση να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.


 Χειρουργική αντιμετώπιση παχυσαρκίας

Σήμερα, η χειρουργική της παχυσαρκίας περιλαμβάνει σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, που δίνουν λύση ακόμη και σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις. Μάλιστα, η χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική κι ανώδυνη διαδικασία.

Παρακάτω θα δούμε όλες τις χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.


Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται παγκοσμίως είναι οι εξής:

Γαστρικό μανίκι: αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του στομάχου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανορεξία και να περιοριστεί η ποσότητα κατανάλωσης τροφής.

Γαστρική παράκαμψη ή αλλιώς γαστρικό by-pass: η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός μικρού θύλακα όπου θα υποδέχεται την τροφή και παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορροφώνται λιγότερες θερμίδες.

 

Πώς επιλέγεται η σωστή χειρουργική μέθοδος;

Η πιο διαδεδομένη χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι το γαστρικό μανίκι. Ωστόσο, ο κάθε ενδιαφερόμενος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και γι’ αυτό το λόγο η επιλογή της μεθόδου θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό. Αφού πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, ο γιατρός σας θα σας προτείνει την καλύτερη μέθοδο με βάση τη δική σας περίπτωση. Οι επεμβάσεις της παχυσαρκίας διενεργούνται λαπαροσκοπικά. Ο τρόπος λειτουργίας καθεμίας είναι διαφορετικός, με στόχο ένα άριστο αποτέλεσμα πάντα με ασφάλεια. Ο ασθενής οφείλει να ακούσει προσεκτικά τις συμβουλές του ειδικού και να τις ακολουθήσει κατά γράμμα.

Ο Γενικός Χειρουργός Νικόλαος Κουτσογούλας διαθέτει εμπειρία άνω των 15 ετών στην αντιμετώπιση περιπτώσεων παχυσαρκίας. Είναι εξειδικευμένος στη χρήση των λαπαροσκοπικών και ρομποτικών μεθόδων και μπορεί να σας συμβουλεύσει υπεύθυνα αλλά και να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

There are no products to list in this category.