Menu
Your Cart

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τι είναι η χολοκυστεκτομή;

Χολοκυστεκτομή, ονομάζεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης λαπαροσκοπικά, ρομποτικά ή με ανοιχτή επέμβαση. Είναι μία διαδικασία που απαιτείται κατά τη συμπτωματική χολολιθίαση. Κατά την χολοκυστεκτομή, αφαιρείται η χοληδόχος κύστη. Στη χοληδόχο κύστη συλλέγεται και αποθηκεύεται η χολή – υγρό που παράγεται στο ήπαρ και χρησιμοποιείται στην πέψη των τροφών. Η χολή μεταφέρεται από το συκώτι στη χοληδόχο κύστη και έπειτα στο έντερο μέσω των εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων. Η ροή του συστήματος σωλήνων πρέπει να είναι ευχερής και χωρίς εμπόδια.

Μετά την εισαγωγή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των επεμβάσεων χολοκυστεκτομής. Καθώς η χολοκυστεκτομή είναι μία επέμβαση ρουτίνας, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο και την επόμενη μέρα.


Τι είναι οι πέτρες στη χολή και πώς δημιουργούνται;

Οι πέτρες στη χολή (λιθίαση) είναι μικρές σκληρές μάζες σε μέγεθος χαλικιού στη χοληδόχο κύστη. Αίτια εμφάνισης πέτρας είναι συνήθως η χοληστερόλη και άλλες ουσίες. Η χολολιθίαση εμποδίζει τη φυσιολογική ροή της χολής. Ως αποτέλεσμα, διατείνεται η χοληδόχος κύστη προκαλώντας πόνο, ναυτία, εμετό ακόμη και πυρετό.

Οι χολόλιθοι δημιουργούνται όταν -κάτω από ειδικές συνθήκες- στη χολή παρατηρηθεί αυξημένη ποσότητα χολικών αλάτων, χολερυθρίνη ή χοληστερόλη.


Παράγοντες κινδύνου για τη δημιουργία χολολιθίασης είναι οι εξής:

Γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Και στα δύο φύλα μετά τα 60 έτη.

Οικογενειακό ιστορικό.

Παχυσαρκία.

Τα οιστρογόνα καθώς μειώνουν την κινητικότητα της χοληδόχου κύστης.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ασθένειες όπως κυστική ίνωση, νόσος του Crohn, ενδοκρινείς όγκοι παγκρέατος, κακώσεις σπονδυλικής στήλης.

Γρήγορη απώλεια βάρους.

Η παρατεταμένη νηστεία και οι αυστηρές δίαιτες.

Στη δημιουργία χολερυθρινικών χολολίθων αίτια μπορεί να είναι οι χρόνιες αιμολυτικές αναιμίες και η ηπατική κίρρωση.


Τι είναι η χολοκυστίτιδα;

 Η χολοκυστίτιδα είναι η οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστης λόγω της απόφραξης από χολόλιθους. Το 95% των περιπτώσεων οφείλεται στη αδυναμία κενώσεως λόγω λίθων ή σε μικροβιακή μόλυνση.


Συμπτώματα χολοκυστίτιδας

Τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν δυνατό πόνο, πυρετό, κακουχία ναυτία και εμετό. Συνήθως είναι επακόλουθα ενός μεγάλου λιπαρού γεύματος.


Επιπλέον συμπτώματα της χολοκυστίτιδας είναι τα παρακάτω:

Κωλικοί (πόνοι στην δεξιά άνω κοιλιακή χώρα)

Ύδρωπας, εμπύημα

Αποφρακτικός ίκτερος

Οξεία παγκρεατίτιδα

Διάτρηση χοληδόχου κύστης

Ειλεός εκ χολολίθου

Χολλαγγειίτιδα

Αντίστοιχα με τους χολόλιθους μπορεί να δημιουργηθούν πολύποδες στο τοίχωμα της κύστης. Οι πολύποδες θα δημιουργήσουν αντίστοιχες φλεγμονές με των χολόλιθων ενώ σπάνια δύνανται να εξελιχθούν σε καρκίνο.


 Διάγνωση της χολολιθίασης

Το υπερηχογράφημα του άνω δεξιού τεταρτημορίου, είναι ο πιο συχνός τρόπος με τον οποίο γίνεται διάγνωση της χολολιθίασης. Σε πιο πολύπλοκες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και ακτινογραφίες. Η χολοκυστογραφία από το στόμα, η αξονική τομογραφία κοιλιάς πραγματοποιούνται κατά τη διερεύνηση κλινικής υποψίας ή στην περίπτωση που το υπερηχογράφημα δεν ήταν διαγνωστικό.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗΣ;

Για την ασυμπτωματική χολολιθίαση, αρκεί μία απλή παρατήρηση. Στην περίπτωση που ο ασθενής βιώνει επεισόδια πόνου, επιβάλλεται η χολοκυστεκτομή. Τα συμπτώματα θα συνεχίζονται μέχρι να αφαιρεθεί η χοληδόχος και οι πέτρες.

Στην χολοκυστεκτομή πλέον προτιμάται η σύγχρονη μέθοδος της λαπαροσκοπικής τεχνικής εν αντιθέσει με παλιότερα που αφαιρούταν μέσω μίας μεγάλης τομής.


Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Πρόκειται για μία επέμβαση ελάχιστα επεμβατική κατά την οποία διενεργούνται τομές λίγων χιλιοστών στην κοιλιά. Με τη βοήθεια του λαπαροσκόπιου και την οθόνη υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός αφαιρεί την χοληδόχο κύστη. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής μεθόδου. Καταρχήν ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, αφού οι τομές είναι πολύ μικρές αφήνοντας ανέπαφους κοιλιακούς μύες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο καθώς οι τομές κλείνουν με κόλλα ή πλαστική ραφή. Το άτομο μπορεί να φύγει από την Κλινική την επόμενη μέρα ενώ η περίοδος ανάρρωσης είναι πολύ σύντομη.

Παρότι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι μία επέμβαση ρουτίνας μπορεί να έχει επιπλοκές. Πιθανή είναι η εκδήλωση αιμορραγίας, οιδήματος, χολόρροιας, τραυματισμού γειτονικών οργάνων όπως χοληδόχο πόρο, ήπαρ και λεπτό έντερο έως και παγκρεατίτιδα.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ

Ο μετεγχειρητικός πόνος, είναι ελάχιστος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική, η ανάρρωση είναι ταχεία. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη του χειρουργείου ημέρα και μπορεί να επανέλθει στην εργασία του σε 3 έως 7 ημέρες.


ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Στις επιπλοκές της χολοκυστεκτομής, περιλαμβάνονται:

η μετεγχειρητική αιμορραγία

η κάκωση του χοληδόχου πόρου (κεντρικός σωλήνας που κατεβάζει την χολή από το συκώτι προς το δωδεκαδάκτυλο)

το υφηπατικό απόστημα

η κάκωση κοίλου σπλάγχνου


There are no products to list in this category.